Ако познавате китайския пазар на технологии, вероятно сте чували и за серийния предприемач Лей Джун (Lei Jun – на снимката). Наскоро имах възможността да разговарям с него за опита му като инвеститор и за най-новия му проект, компанията за телефони XIAOMI (Xiaomi).

Лей Джун започва кариерата си през 1992 г. в „Кингсофт“ (Kingsoft), софтуерна фирма, след като се дипломира от университета в Ухан. Тогава колегите му са едва петима-шестима, но в наши дни „Кингсофт“ има над 3000 служители. Компанията става публична в Хонг Конг през 2007 г. Докато работи в нея, Джун поддържа сайта Joyo.com като страничен проект. Първоначално Joyo е сайт за сваляне на файлове, но после се превръща в електронна книжарница. След успеха му „Амазон“ го купува за зашеметяващите 75 млн. долара през 2004 г. – и го прекръства на „Амазон – Китай“, Amazon.cn.

След като „Кингсофт“ става публична компания, Лей Джун се захваща с инвестиране, влагайки пари в над 20 начинаещи бизнеса, включително производителя на браузъри UCWeb, електронния магазин за дрехи Vancl и сайта за онлайн плащания Lakala. Всичките му инвестиции са насочени към компании в сферата на мобилния интернет. По думите на Джун, в периода 2007 – 2010 г. той е ръководил над 70 кампании с емисии на ценни книжа сред компаниите в портфолиото му. Благодарение на това създава контакти с множество местни и чуждестранни инвеститори, което се оказва огромен плюс в следващото му начинание: XIAOMI. „Запознахме се с много инвеститори – разказва Джун – и научихме какво харесват и какво не. Чрез редица съвместни инвестиции изградихме доверие помежду си. Затова когато дойде време да инвестираме в „XIAOMI“, всичко се случи много по-лесно.“

Раждането на „XIAOMI“

 

Инвестиционният опит на Лей Джун го е убедил, че мобилният интернет ще бъде следващата вълна. Убедил го е и в необходимостта чрез хардуерните технологии да се отвори канал към мобилния сектор в Китай. „Телефонът – като канал“, подчертава той. От тази идея на 6 април 2010-а се ражда XIAOMI, а година и нещо по-късно се появява и първият хитов телефон на компанията.

XIAOMI Mi2 бе представен това лято и ще бъде пуснат масово до края на месеца

XIAOMI е вдъхновена от „Епъл“ и Джун изказва признателност към Стийв Джобс, който според него е формирал начина, по който светът използва телефоните и мобилния интернет. Джун вижда възможността да създаде смартфон, пригоден към особеностите на Китай – хардуерна компания, която да яхне вълната на мобилния интернет. Той разказва, че XIAOMI разчита на три фактора:

 

1. Електронната търговия;

2. Отвореният характер на платформата Android и скина MIUI, предлаган от XIAOMI;

3. Феновете на XIAOMI.
„По отношение на електронната търговия – обяснява Джун – XIAOMI може да продава телефони онлайн, без да поддържа реални магазини, а това страхотно намалява разходите. Спестените средства могат да се вложат в производство на по-качествени телефони. Преди да пуснем първото поколение телефони M1, една година разработвахме MIUI, привлекателна и гъвкава операционна система, базирана върху Android. Много потребители на Android вече я бяха качили на телефоните си и тя спечели доверието им. Всеки петък пускаме ъпдейт за MIUI, така че да я поддържаме нова и свежа.“

„В близко бъдеще XIAOMI си е поставила за цел да работи на различни мобилни ОС, вероятно и на Windows Phone. Но това няма да се случи веднага.“

Отзиви от феновете за телефона мечта

Феновете и техните отзиви играят огромна роля за успеха на XIAOMI.  Например, за да тества предстоящия модел Mi2, компанията кани над 1200 фенове да пратят свои отзиви, от които тя може да извлече поуки. Оказва се, че някои потребители на първия модел, XIAOMI M1, не са разбрали, че SIM картата трябва да се натисне навътре в гнездото, докато се чуе „щрак“. Затова в преработения модел Mi1S, представен това лято като по-евтина алтернатива на новия Mi2, са добавени указания, че потребителят трябва да пъхне SIM картата навътре.

 

За запалените фенове на XIAOMI Лей Джун споделя:

„Повечето от тях си представят по определен начин телефона мечта. Но голяма част не могат да сбъднат тази мечта, защото сглобяването на телефон е сложно. Затова ни пращат отзиви за функциите, които биха искали да видят в следващия ни модел. А ако ние ги включим в новия телефон, те ще споделят добрата вест с приятелите си.“

Освен доброволната обратна връзка, феновете на XIAOMI предоставят и „рекламно ехо“. Джун твърди, че този маркетинг „от уста на уста“ е навярно най-успешният канал за популяризиране на компанията. Той описва потребителите на XIAOMI като хора, които обикновено са част от група. Ако някой от тях си вземе телефон на XIAOMI, най-вероятно скоро ще го последват и приятелите му. Така популярността расте. Ентусиазмът на феновете си личеше, когато посетихме първото представяне на XIAOMI Mi2 в Пекин. Феновете си плащаха, за да присъстват (приходите от билетите после бяха дарени за благотворителност) и се обличаха в оранжево, за да покажат, че обичат XIAOMI.

Без публични акции поне още пет години

Дотук XIAOMI са продали 3,52 млн. бройки от смартфона M1 и ще се стремят да продадат общо над 5 млн. до края на тази година с появата на Mi2 на пазара до края на месеца. Според Джун компанията вече е надминала 1 милиард долара приходи и се очаква да стигне 2 милиарда до края на 2012 г. Той твърди, че XIAOMI вероятно е компанията с най-бърз приход: 1 милиард долара за само година активна дейност.

След успешния старт XIAOMI се готви да навлезе и в Тайван и Хонг Конг. Запитахме Джун какви са намеренията му спрямо пазарите извън китайскоговорящия свят. „Засега не мислим за други пазари, като Индия или Индонезия. Първо искаме да се фокусираме върху Китай, преди да се разширяваме.“

Джун е обявил пред всичките си инвеститори, че XIAOMI няма планове за първично публично предлагане в първите пет години от съществуването си. Той обяснява, че акцентът сега трябва да бъде върху създаването на телефон и бизнес модел от световна класа, не върху грижи за публични акции. Освен това скорошното публично предлагане на „Фейсбук“ демонстрира отрицателните страни на публичния статут. Той изисква разгласата на данни и статистики пред инвеститорите и обществеността, което според Джун ще отклони вниманието на компанията от създаването на добър продукт.

Ще пусне ли XIAOMI таблети? „Не – казва Джун. – Заради iPad на „Епъл“ пазарът на таблети вече е с много силна конкуренция.“ Той дава за пример скорошното представяне на iPhone 5, на което изпълнителния директор на „Епъл“ Тим Кук обяви, че iPad владее 68% от пазарния дял сред таблетите и 91% от всичкия интернет трафик, генериран от тях.

Кое е най-голямото предизвикателство пред XIAOMI? За Джун това е съчетаването на софтуера и хардуера с красив дизайн на мобилния телефон. За да се справи с него, ядрото на XIAOMI включва специалисти, работили в „Моторола“, „Гугъл“, „Майкрософт“ и „Кингсофт“. Те разчитат и на мрежата си от контакти за привличане на нови кадри.

До момента XIAOMI са събрали общо 347 млн. долара – емисия C от книжа на стойност 216 млн. е пусната този юни – и вече са на печалба. Лей Джун обаче смята, че все още ги чака дълъг път, докато успеят да създадат продукт, достоен да се съревновава на световния пазар. Бъдещето е пред XIAOMI и повечето участници в китайската технологична промишленост са на мнение, че харчешите се като топъл хляб телефони и мобилната платформа са сила, с която всеки трябва да се съобразява.

 

Предоставено от s01o
Източник: techinasia
Специални благодарности за превода на: Калин M. Ненов

Вашият коментар:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>